Вітаю на блозі! Сподіваюсь, що відвідини виявляться для Вас корисними

Вітаю на блозі! Сподіваюсь, що відвідини виявляться для Вас кориснимиСмайлик и ноутбук смайлики картинки

неділя, 30 липня 2017 р.

Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі 

Серед мальовничих гір Абхазії в Грузії ховається найглибша печера Землі — Крубера-Вороняча. Бездонне провалля вабить спелеологів загадковістю підземного світу, незвіданістю флори і фауни. Що ж там, на глибині 2000 метрів під землею? Печера Крубера-Вороняча розташована в гірському масиві Арабіка. Від самого лиш її вигляду дух перехоплює: численні шари землі, стікаюча вниз вода і безпросвітна темрява навколо. А під ногами — страшна безодня.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 1
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 2
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 3
Та якщо Ти гадаєш, що Крубера-Вороняча — це величезний прямий і широкий отвір у Землі, я Тебе розчарую.
Ця печера — лабіринт ходів, що йдуть вниз, розгалужуються у різні боки, часто утворюючи водні колодязі. Часто це вузькі щілини, продиратися крізь які означає ризикувати життям.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 4
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 5
Ось чому спуск у печеру — справа небезпечна і дуже важка. Крім того, що спелеологам постійно доводиться долати косі спуски, вони ще й тягнуть за собою балони з повітрям, їжу та різне спорядження для сну і відпочинку. А якщо в горах пройде неочікувана злива, є небезпека потрапити у вир підземного паводку.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 6
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 7
Першими у 1960 році печеру відкрили грузини, щоправда тоді її вдалося дослідити лише до глибини 180 м. Саме в той час печера отримала свою першу назву — Крубера, на честь відомого радянського фізика, географа і карстознавця Олександра Крубера.
Друга частина назви — Вороняча — приклеїлася до печери під час чергової спроби однієї з експедицій спелеологів вивчити її глибини. Тоді відчайдушні шукачі пригод досягли відмітки 340 м. З того часу печеру так і називають — Крубера-Вороняча.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 8
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 9
Кожна експедиція робила неймовірні відкриття: виявляла нові ходи, підземні водоспади, тунелі. Деякі з них вели в глухий кут, інші ставали початком нового довгого шляху.
Сьогодні глибина, до якої змогли дослідити печеру, становить 2196 м. Рекорд із заглиблення належить кримчанину Геннадію Самохіну. Влітку 2012-го спелеолог у складі команди Української спелеологічної асоціації досягнув максимальної нині відмітки і… прославився на увесь світ.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 10
Там, на глибині сотень метрів, в міцних обіймах землі, дослідник виявив унікальну екосистему.
— Занурившись в одне з підводних озер, я помітив навколо себе живність. Це були маленькі абсолютно прозорі рибки. Вони плавали навколо мене, торкаючись ніг, рук і маски. Чітко було видно хребет і плавники на хвості. Бічних плавників я не розгледів. Можливо, їх не було взагалі. На жаль, мені нікуди було взяти хоча б одну з них для вивчення. Камери з собою я теж не мав.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 11
Туристичних маршрутів до печери Крубера-Вороняча немає. Тож потрапити у її тунелі можна лише в складі спелеологічної експедиції та маючи альпіністські навички.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 12
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 13
Цікаво, що водами найглибшої печери світу Крубера-Вороняча живиться найкоротша річка планети — Репруа, протяжністю 18 м.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 14
Наскільки глибока грузинська печера — достеменно невідомо, однак навіть вивчена її частина (2196 м) робить підземний лабіринт в гірському масиві Арабіка найглибшим на всій планеті.
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 15
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 16
Печера Крубера-Вороняча — найглибша печера в світі, фото 17

Немає коментарів:

Дописати коментар